Påvirkning af tænder og tandkød ved brug af snus og nikotinposer

Indholdsfortegnelse

Brugen af snus og nikotinposer er blevet mere almindelig i de senere år, og mange ser det som et alternativ til at ryge traditionelle cigaretter. Selvom dette kan reducere risikoen for nogle af de skadelige virkninger af rygning, er det vigtigt at forstå, hvordan disse produkter kan påvirke dine tænder og tandkød. På denne underside vil vi dykke ned i, hvad snus og nikotinposer er, samt de potentielle tand- og tandkødproblemer forbundet med deres brug.

Hvad er snus og nikotinposer?

Snus er et tobaksprodukt, der stammer fra Sverige og typisk indeholder fugtig, finmalet tobak. Det placeres under overlæben og afgiver nikotin, når tobaksbladene kommer i kontakt med spyttet. Nikotinposer, også kendt som nikotin-pouches, ligner snus, men de indeholder ikke tobak. I stedet indeholder de renere former for nikotin samt smagsstoffer og andre ingredienser, som også er lavet til at blive placeret under overlæben.

Påvirkning på tænder

Misfarvning af tænder

Både snus og nikotinposer kan forårsage misfarvning. Tobak i snus indeholder pigmenter, der kan sætte sig fast på tandemaljen og give en brunlig eller gullig farvetone på tænderne. Selv om nikotinposer ikke indeholder tobak og derfor ikke har samme farvestoffer, kan de stadig forårsage misfarvning på grund af nikotinens kemiske interaktioner med tandens overflade.

Erosion af emalje

Snus indeholder ofte små sandkorn og andre slibemidler, der kan føre til erosion af emaljen—den beskyttende ydre overflade på tænderne. Denne erosion kan gøre tænderne mere sårbare over for huller og andre former for skade. Selvom nikotinposer generelt ikke indeholder sådanne slibemidler, kan deres sure indholdsstoffer svække emaljen over tid.

Påvirkning på tandkød

Recession af tandkød

Den konstante tilstedeværelse af snus eller nikotinposer under overlæben kan føre til tandkødsrecession. Når tandkødet trækker sig tilbage, blottes en større del af tandens rod, hvilket kan føre til øget følsomhed over for temperaturforandringer og tryk. Desuden bliver tænderne også mere modtagelige over for bakterielle angreb.

Øget risiko for tandkødsbetændelse

Brugen af snus og nikotinposer kan også øge risikoen for tandkødsbetændelse. Dette skyldes, at nikotin reducerer blodgennemstrømningen til tandkødet, hvilket mindsker dets evne til at bekæmpe infektioner. Et kompromitteret tandkød er meget mere sårbart over for bakterielle angreb, hvilket kan føre til tandkødsbetændelse (gingivitis) og eventuelt parodontitis, en mere alvorlig form for betændelse, der kan resultere i tab af tænder.

Risiko for kræft

Det er også værd at nævne, at tobaksprodukter, herunder snus, indeholder kræftfremkaldende stoffer, som kan øge risikoen for mundkræft. Selvom nikotinposer typisk ikke indeholder tobak, kan de stadig indeholde kemikalier, der ikke er helt uskadelige. Forskning er stadig i gang for at bestemme de langsigtede risici ved brug af nikotinposer, men forsigtighed tilrådes.

Andre overvejelser

Mundtørhed

Nikotin er kendt for at reducere spytproduktionen, hvilket kan føre til mundtørhed. Spyt spiller en kritisk rolle i at beskytte tænderne ved at neutralisere syrer og skylle madpartikler og bakterier væk. Kronisk mundtørhed kan derfor øge risikoen for karies og dårlig ånde.

Lugt og smag

En anden overvejelse er den potentielle udvikling af dårlig ånde og ændringer i smagsoplevelsen. Brug af snus og nikotinposer kan efterlade en vedvarende bitter eller ubehagelig smag i munden og forårsage dårlig ånde på grund af de kemikalier, der frigives under deres brug.

Konklusion

Mens snus og nikotinposer kan synes som mindre skadelige alternativer til rygning, især hvad angår lunger og generel sundhed, er der betydelige risici for tand- og tandkødssundhed. Fra misfarvning og erosion af tænderne til tandkødsrecession og øget risiko for infektioner og kræft, bør brug af disse produkter overvejes nøje. Regelmæssige tandlægebesøg og god mundhygiejne er afgørende for at minimere skader, men den bedste måde at beskytte din mundsundhed er at undgå brug af snus og nikotinposer helt.

Ved Tandlægerne Gammel Strand er vi her for at hjælpe med at holde dit smil sundt og stærkt. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer om brug af snus eller nikotinposer, er du altid velkommen til at kontakte os for rådgivning og vejledning.

Nyeste teknologi

Veluddannede behandlere

Omsorg, kvalitet, service